6 alarmbellen waar je als leidinggevende serieus aandacht moet besteden

Blog Inge Willems 

Ik heb mijn eerste managementboek geschreven: “Word een e-manager!”  In 9 stappen leg ik uit hoe jij en je organisatie gebruik kunnen maken van een nieuwe managementstijl, e-managing genoemd waarbij je digitale middelen en zelfsturing inzet.

Ben je zelf een leidinggevende? Dan leg ik hierna uit waarmee dit boek je zou kunnen helpen als bij jou de alarmbellen afgaan.

Te grote span of control

Wessel is slim, sociaal en flexibel. Hij is sinds anderhalf jaar manager bij een grote zorgorganisatie en werkt met hart en ziel voor de zaak. Toen ik vorige maand dan ook zijn mail kreeg dat hij had besloten over te stappen naar een andere baan, was ik erg verrast. Hij stuurde mij een mail met o.a. de volgende woorden: “ik ben er wel klaar mee elke avond tot twaalf uur achter mijn laptop te zitten”.  Ook gaf hij aan: “Veranderingen gaan hier zo langzaam. En waar we eigenlijk voor zijn, namelijk aandacht en liefde voor de cliënt, daar komen we niet aan toe door de  enorme bureaucratie”.

Heb jij dat ook wel eens gehad, dat je dacht: “Houd ik het nog wel vol als manager, teamleider of afdelingshoofd?” Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de span of control van managers de afgelopen decennia is verdubbeld. Dat kent zijn keerzijde want daardoor hebben managers te weinig tijd om zich te focussen op klanten, samenleving en de strategische koers. Je wordt als het ware ondergedompeld in een enorme hoeveelheid dagelijkse kleinere en enkele grotere klussen die afgewerkt moeten worden en waarvan er elke dag weer nieuwe bijkomen zodat je nooit klaar bent. Overdag zit je constant in overleg en ’s avonds werk je aan de inhoud en de processen. Integraal management wordt het ook wel genoemd.

6 alarmbellen

Ik geef je 6 alarmbellen waar je als manager serieus aandacht moet besteden; VOORAL als er meer dan 3 tegelijk af gaan. Dan is het nú tijd voor verandering:

De span of control van jouw als manager is (te) groot waardoor het werk niet meer af komt. Dit kun je bijv. merken aan de verstoring van de werk-privé balans (zowel hoger- als midden-kader), concentratieproblemen, snel geïrriteerd zijn tegen je medewerkers, te weinig focus kunnen aanbrengen op doelstellingen etc. 

  • De innovatiekracht van de organisatie blijft achter op de concurrentie. Je organisatie dreigt links en rechts ingehaald te worden door jonge, frisse concurrenten, zzp-ers en start-ups. Je vergadert je er suf over maar elke nieuwe stap die je lijkt te zetten, komt steeds een dag te laat.
  • De participatie en zelfredzaamheid van cliënten blijft achter terwijl daarop wel wordt gerekend, zoals bijv. in de zorg, welzijn of re-integratie. Ook van zgn. co-creatie van je team met klanten samen om nieuwe diensten te ontwikkelen, een nobel streven van de organisatie, komt in de dagelijkse hectiek weinig tot niets te terecht.
  • De kosten zijn te hoog terwijl de kwaliteit achterblijft. Maar er is al veel gereorganiseerd en bespaard op kosten dus nog verder saneren is geen optie; dit vraagt om alternatieve oplossingen van jou als manager maar je hebt geen idee welke.
  • Je werkt met een groep medewerkers die niet in beweging te krijgen zijn. Het gaat vaak om medewerkers met een vast dienstverband die al jaren in dienst zijn en vasthouden aan verworvenheden terwijl er behoefte is aan meer flexibiliteit en creativiteit van hun zijde. Maar als je hierin probeert verandering aan te brengen, lijk je alleen maar weerstand te oogsten.
  • De online marketing strategie is een papieren tijger. Er staat wel het een en ander aan plannen in de steigers voor je organisatie maar in de praktijk bereik je maar weinig nieuwe klanten via internet. Ook is intranet een medium wat de medewerkers nauwelijks lijkt te kunnen boeien.

Zitten er één of meer herkenbare problemen bij? Dan wordt het tijd om als manager nieuwe wegen te verkennen. Het beroep van leidinggevende  verandert mee met de tijd. Change changes. We zitten in een nieuw digitaal tijdperk. Je hoeft niet bij de pakken neer te zitten want er liggen ook kansen: in het boek leg ik uit wat je allemaal kunt doen.Je hebt het zelf in de hand: kom dus nu in beweging. Ik begrijp Wessel heel goed dat hij zijn kansen grijpt. Soms kun je beter opnieuw beginnen. Maar soms wil je dat niet; je hebt hard voor je plek gevochten en wilt door!Ik ben benieuwd wat je van het boek vind. Je kan het gratis downloaden via deze website. Voor reacties houd ik mij aanbevolen.

ps. De naam Wessel is om privacy-redenen gefingeerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *